Начин на приготвяне
Шкембето се измива много добре, натрива се със сол отвътре и отвън и се измива още веднъж с вода. Ципите и мазнината се отстраняват. Шкембето се накисва в студена вода за 4 часа, а след това се обръща.
Сърцето и черният дроб се измиват добре, слагат се в тенджера, заливат се с вода и се оставя да кипне. Котлонът се намалява и сърцето и дробът се варят на слаб огън 30 минути.
Овесените ядки се запичат за 1 минута на сух тиган. Сърцето и черният дроб се нарязват на ситно и се смесват с овесените ядки. Лукът се реже на ситно и се добавя към нарязаните дреболии.
Добавят се черният пипер, лютият червен пипер и индийското орехче. Добавя се нарязаната сланина и всичко се разбърква. С тази плънка се пълни шкембето така, че да се запълнят две трети от обема му.
Зашива се добре, слага се в тенджера и се залива с вода. Вари се 3 часа без капак, като от време на време се долива топла вода. Ако шкембето се надуе прекалено много по време на варенето, се пробива с игла. След като се свари, конецът, с който е зашито шкембето, се маха. Поднася се, нарязано на филийки.