Хагис

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Хагис1 / 2
02/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
Порции
6
"Балканците не са единствените любители на шкембето и карантиите - Шотландците например си имат Хагис"

Необходими Продукти

  • агнешко шкембе - 1 бр.
  • агнешко сърце - 1 бр.
  • агнешки черен дроб - 1 бр.
  • сланина - 200 г
  • овесени ядки - 3/4 ч.ч.
  • лук - 3 глави
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • лют червен пипер - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шкембето се измива много добре, натрива се със сол отвътре и отвън и се измива още веднъж с вода. Ципите и мазнината се отстраняват. Шкембето се накисва в студена вода за 4 часа, а след това се обръща.

Сърцето и черният дроб се измиват добре, слагат се в тенджера, заливат се с вода и се оставя да кипне. Котлонът се намалява и сърцето и дробът се варят на слаб огън 30 минути.

Овесените ядки се запичат за 1 минута на сух тиган. Сърцето и черният дроб се нарязват на ситно и се смесват с овесените ядки. Лукът се реже на ситно и се добавя към нарязаните дреболии.

Добавят се черният пипер, лютият червен пипер и индийското орехче. Добавя се нарязаната сланина и всичко се разбърква. С тази плънка се пълни шкембето така, че да се запълнят две трети от обема му.

Зашива се добре, слага се в тенджера и се залива с вода. Вари се 3 часа без капак, като от време на време се долива топла вода. Ако шкембето се надуе прекалено много по време на варенето, се пробива с игла. След като се свари, конецът, с който е зашито шкембето, се маха. Поднася се, нарязано на филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: