Начин на приготвяне
Оставяме всички продукти за няколко минути на стайна температура. Разтваряме маята в млякото заедно със захарта и щипка брашно.
Покриваме с кърпа за няколко минути, за да може да се активира маята. Хубаво е да изберете голям съд за замесване, за да ви е по-удобно след това.
Пресяваме брашното със солта два пъти. От всички продукти се замесва меко и гладко тесто.
Аз оставям тестото да втаса в голям найлонов плик, който завързвам добре за да не влиза въздух, но можете и просто да покриете с кърпа.
Тайната на сполучливите печива е във втасването, затова си отделете достатъчно време.
Аз използвам системата на тройно втасване -до удвояване на обема; след оформяне и след намазване с яйце. От вече втасалото тесто правим 15 топки, всяка от които разточваме на елипса, като в единия край правим с нож няколко процепа.
Добавяме сладко по избор и завиваме на кифличка. Подреждаме кифличките в тава, покрита с хартия за печене и оставяме да втасат втори път.
Намазваме с леко разбит белтък и поръсваме със захар. Печем на 190 градуса до готовност.
Вкусните кифлички със сладко са готови.