Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Вкусни кифлички със сладко

Вкусни кифлички със сладко

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Вкусни кифлички със сладко
Снимка: Ваня Величкова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
15
"Тайната на сполучливите печива е във втасването, затова си отделете достатъчно време и ще получите чудни кифлички"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 7 г суха или 20 г жива
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 3 с.л.
  • захар - 1 пакетче ванилова (10 г)
  • олио - 100 мл
  • оцет - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък
  • белтъци - за намазване
  • сол - щипка
  • захар - за поръсване
  • сладко - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставяме всички продукти за няколко минути на стайна температура. Разтваряме маята в млякото заедно със захарта и щипка брашно.

Покриваме с кърпа за няколко минути, за да може да се активира маята. Хубаво е да изберете голям съд за замесване, за да ви е по-удобно след това.

Пресяваме брашното със солта два пъти. От всички продукти се замесва меко и гладко тесто.

Аз оставям тестото да втаса в голям найлонов плик, който завързвам добре за да не влиза въздух, но можете и просто да покриете с кърпа.

Тайната на сполучливите печива е във втасването, затова си отделете достатъчно време.

Аз използвам системата на тройно втасване -до удвояване на обема; след оформяне и след намазване с яйце. От вече втасалото тесто правим 15 топки, всяка от които разточваме на елипса, като в единия край правим с нож няколко процепа.

Добавяме сладко по избор и завиваме на кифличка. Подреждаме кифличките в тава, покрита с хартия за печене и оставяме да втасат втори път.

Намазваме с леко разбит белтък и поръсваме със захар. Печем на 190 градуса до готовност.

Вкусните кифлички със сладко са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: