Начин на приготвяне
Пресейте брашното, добавете към него кубче мая, което предварително сте разтворили със захарта и част от водата. Към останалата вода добавете солта.
Сипете в кладенчето по средата млякото, водата и олиото и замесете постепенно тесто. При нужда добавете още брашно и месете около 10 минути - трябва да се получи меко и много приятно тесто, което не лепне.
Разточете тестото и го оформете по ваше желание - може да намажете разточеното тесто с малко масълце, да поръсите със сирене, да завиете на руло и да отрежете отделни парчета, които да наредите в тава.
Покрийте питката с кърпа, като я ставите на топло да втасва до удвояване на обема. След това я намажете с разбит жълтък с малко прясно мляко и сложете да се изпече в загрята на 180-200 градуса фурна.
Получава се много вкусна и пухкава питка!
* 1 ч.ч. е с вместимост 240 мл