Начин на приготвяне
Усукана питка с мляко е мека и ефектна.
Прясното мляко се затопля и се слагат захарта и маслото, за да се разтопят. Добавя се маята и се изчаква 10 мин., докато се активира.
Прибавят се киселото мляко, солта и олиото и всичко се разбърква.
В тава се пресява брашното. Постепенно се изсипва от сместа в брашното и се замесва тесто. Получава се гладко и меко тесто. Тавата се завива със стреч фолио, докато тестото удвои обема си. След това отново се премесва и се оставя да втаса.
Готовото тесто се разточва с форма на елипса, с дебелина 1 см.
Нарязва се с нож на ивици, както е показано на снимката. Маже се с олио и се завива на руло, а после на охлюв.
Оформената питка охлюв се поставя в тава с хартия и се оставя отново да втаса. Втасалата питка с мляко се намазва с разбития жълтък с олио и се поръсва със семена.
Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. Препоръчва се да се следи, тъй като всяка фурна е различна.
Когато усуканата питка е изпечена, тавата се покрива с кърпа, докато изстине.