Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лесна торта с маскарпоне

Лесна торта с маскарпоне

Снежа Е.Снежа Е.
Новак
3101421
Лесна торта с маскарпоне
Снимка: Снежа Е.
1 / 4
05/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Ужасно много харесваме рецепти за лесни торти, ужасно много харесваме торти"

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 3 бр. готови какаови
  • маскарпоне - 500 г
  • пудра захар - 100 г
  • сметана - 200 г сладкарска
  • банани - 2 бр.
  • захар - 100 г кристална
  • вода - 150 мл.
  • За декорация
  • ягоди - 5 - 6 бр.
  • какао - 2 ч.л.
  • орехи - смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да направим, е сиропа за сиропирането на блатовете. Обикновено домакините просто сваряват сироп от водата и захарта, но аз предпочитам друг вкус. За това с една касерола карамелизирам захарта до светло-кафяв цвят (не бива да загаря, за да не горчи след това). Прибавям водата и оставам да поври на слаб огън, докато карамелът се разтвори. Така получаваме хубав сироп за сиропиране на блатове с карамелен вкус.

Следващата стъпка е приготвянето на крема и започваме, като в купа смесваме маскарпонето с пудрата захар до получаване на хомогенна смес. В друга купа разбиваме сметаната, докато стане на гъст крем. Започваме да прибавяме сметаната на части към маскарпонето, като разбъркваме внимателно. Не бива да се прекалява с бъркането, защото кремът трябва да остане пухкав.

След като кремът е готов, нарязваме бананите на тънки резени и пристъпваме към сглобяването на тортата.

Взимаме първия блат и посипваме от сиропа с една лъжица. Слагаме около 1/3 от готовия крем и нареждаме половината от банановите резени. Поставяме втори блат, сиропираме, намазваме с още 1/3 крем и редим останалите банани. Идва ред на последния блат, който сиропираме.

С последната част от останалия крем намазваме отгоре и отстрани и изглаждаме. Облепяме тортата отстрани със смлените орехи и декорираме.

Ето как декорирах аз: Остана ми мъничко крем, към който прибавих какао. Използвах шприц, за да направя фигури върху тортата и нарязах ягоди. (вижте снимката)

Предложения:

*Ако искате по-наситен вкус на сиропа, сложете по-малко вода.

*Не прекалявайте със сиропирането, за да не започне да се разпада (разкашква) тортата. Не мога да дам точна доза за сиропа, който слагам на всеки блат, но поне 4-5 супени лъжици.

*Първия път, когато правих тортата и сиропирах последния блат, забелязах, че ми беше трудно да размажа последния крем отгоре на тортата и да изгладя хубаво, защото кремът не се лепеше на сиропирания блат. Затова го сиропирах, преди да го поставя на тортата, и когато поставих блага, просто го обърнах със сиропираната страна надолу.

*Ако не обичате банани, можете да сложите ягоди или други плодове между блатовете.

Импровизирайте и съчетавайте продуктите по ваш вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lora Mancheva
Lora Mancheva
Здравейте! моля някой, който я е правил да ми каже дали е станала сполучлива. Смятам да правя тази торта на два етажа и покрита с фондан. Какво мислите, дали ще се получи? БЛагодаря
21.03.2018 14:22
5