Начин на приготвяне
Разтапяме маслото върху котлона, като разбъркваме леко. След като заври, преставаме да бъркаме и намаляваме силата на огъня. Варим, докато суроватката се изпари.
В тава, в която ще печем баклавата, изсипваме 1 лъжица от мазнината.
Върху нея редим три кори и върху тях разпределяме 2 с.л. от мазнината.
Така продължаваме да редим половината от корите.
Върху тях изсипваме наведнъж смлените в блендер орехи, след което ги притискаме леко.
Продължаваме с реденето на останалите кори, като през всеки три изсипваме 2 с.л. от мазнината.
След като ги наредим, върху тях изсипваме останалата мазнина, като разпределяме върху цялата баклава.
Нарязваме баклавата на ивици, които нарязваме напречно, за да се получат малки правоъгълници, с размер 3 на 4 см.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 мин. до зачервяването ѝ.
Изпечената баклава изваждаме от фурната и оставяме да изстине за 10 минути.
В отделен съд сипваме водата и към нея прибавяме захарта, като бъркаме, докато се разтопи.
След като сиропът заври, към него прибавяме изцедения сок на половин лимон и оставяме да ври за 5 минути.
Сваляме от котлона и оставяме да изстине за 5 минути.
С готовия сироп заливаме лъжица по лъжица баклавата.
Сиропираната баклава покриваме с по голям съд и оставяме да отлежи за няколко часа, най-добре е за една нощ.
Поднасяме поръсена с наситнен шам фъстък върху всяко парче.
Коментари