Начин на приготвяне
Тиквата се намачква с вилица и ядките се смилат. Кората на мандарината се настъргва и се изцежда сокът.
Жълтъците се разбиват и се добавят маслото и медът, след което всичко хубаво се разбърква. Добавя се тиквата, ядките, кората на мандарината и 2 с.л. от сока. Всичко се разбърква много добре.
Белтъците се разбиват на сняг със солта и се добавя постепенно пудрата захар.
Пресява се брашното заедно с бакпулвера и се добавя към тиквената смес. След това се прибавят и белтъците и се разбърква добре.
Сместа се изсипва в намазнена тава (аз използвах форма за кекс). Пече се на 180 градуса първо на долния реотан, а след това и отгоре, и отдолу.
Когато се изпече, се оставя за малко да поизстине в изключена фурна. Като изстине фурната, се вади и се оставя докато изстине напълно.
Сметаната се разбива и след това сладкишът се намазва с нея. Накрая се поръсва с настърган шоколад.
Бележки:
- Аз имах 350 мл сметана и разбих цялата, но използвах доста по-малко.
- Следващия път смятам да сложа и канела; мисля, че ще стане по-вкусно.
- Моите ядки бяха сурови, но не мисля, че ще бъде по-зле и с печени.
- Ако и Вие имате повече сметана от необходимото (и сте любител на сметаната), може да направите като мен - на отрязаното парче сложих още сметана отгоре.