Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Богат тиквен сладкиш

Богат тиквен сладкиш

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Богат вкус, страхотен аромат Този тиквен сладкиш е всичко, за което сме мечтали"

Необходими Продукти

  • тиква - 500 г сварена
  • ядки - 100 г сурови
  • лешници - 100 г
  • мандарини - 1 бр.
  • масло - около 1/2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • мед - 100 г
  • брашно - 150 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • сладкарска сметана
  • шоколад - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се намачква с вилица и ядките се смилат. Кората на мандарината се настъргва и се изцежда сокът.

Жълтъците се разбиват и се добавят маслото и медът, след което всичко хубаво се разбърква. Добавя се тиквата, ядките, кората на мандарината и 2 с.л. от сока. Всичко се разбърква много добре.

Белтъците се разбиват на сняг със солта и се добавя постепенно пудрата захар.

Пресява се брашното заедно с бакпулвера и се добавя към тиквената смес. След това се прибавят и белтъците и се разбърква добре.

Сместа се изсипва в намазнена тава (аз използвах форма за кекс). Пече се на 180 градуса първо на долния реотан, а след това и отгоре, и отдолу.

Когато се изпече, се оставя за малко да поизстине в изключена фурна. Като изстине фурната, се вади и се оставя докато изстине напълно.

Сметаната се разбива и след това сладкишът се намазва с нея. Накрая се поръсва с настърган шоколад.

Бележки:

- Аз имах 350 мл сметана и разбих цялата, но използвах доста по-малко.

- Следващия път смятам да сложа и канела; мисля, че ще стане по-вкусно.

- Моите ядки бяха сурови, но не мисля, че ще бъде по-зле и с печени.

- Ако и Вие имате повече сметана от необходимото (и сте любител на сметаната), може да направите като мен - на отрязаното парче сложих още сметана отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: