Гараш Торта

МаринаМарина
Помощник Готвач
933831322991
Гараш Торта
Снимка: Марина
1 / 3
10/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Да уточним - това не е ТортаГараш, а Гараш торта и е много, много, много, ама наистина много вкусна"

Необходими Продукти

  • орехи - 3 ч.ч. смлени
  • меко - 3 пакета масло
  • яйца - 9 бр.
  • пудра захар - 2 и 1/2 ч.ч
  • какао - 2 пакета
  • сметана - 3 с.л. суха или сухо мляко
  • вода - 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват до готовност заедно с 1 ч.ч. пудра захар. След това се прибавят орехите и се разбърква хубаво. От приготвената смес се разстилат тънки блатове в тава за печене. Препоръчително е да се използва хартия за печене, за да не залепват и за да се избегне чупенето на блатовете. Пекат се до покафеняване.

Бройката на блатовете зависи от вашите предпочитания, но все пак е хубаво да са по-тънки. След изпичане блатовете се изваждат внимателно и се оставят да се охладят. През това време се прави кремът, който се състой от останалите 9 жълтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 1 и 1/2 пакет какао и 2 пакета масло.

Маслото се поставя в съд на бавен огън да се разтопи. Към него се прибавя и какаото. Бърка се от време на време, за да не стане на бучки. Жълтъците се разбиват с миксер заедно с пудрата захар. Когато придобият кремообразна консистенция, се изливат на тънка струйка при какаото и маслото.

Разбърквате за около 1-2 минути на много слаб огън заради яйцата. След това махате от котлона, ако има нужда разбивате отново с миксер и слагате масления крем в хладилник, за да стегне.

Когато всичко е добре охладено, се прави глазурата за тортата. Слага се 1 пакет масло в съд на слаб огън. Добавя се 1/2 пак. какао, 3 с.л. суха сметана или сухо мляко (разбита в малко вода) и 1/2 ч.ч. пудра захар. Всичко се бърка на бавен огън до сгъстяване и се маха от котлона, за да може да изстине.

След това се взимат отново внимателно блатовете и върху всеки един се намазва с вече охладеният крем. Най-горният блат се залива с направената глазура.

По желание се смилат още орехи и се поръсват отгоре, като те могат да бъдат заместени с украса по ваш избор. Тортата се слага в хладилник, за да стегне. Нужно ѝ е поне един ден, за по-добър вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марина
Марина
Да извинявам се за неточностите. В този случай използвах какао от 0.80 кг.
19.01.2016 11:08
Ани
Ани
Марина, Какво означава 2 пакета какао? Разфасофките в магазините са с най-различен грамаж!
19.01.2016 08:17