Начин на приготвяне
В купичка сипвам около 100 мл топло прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира, през това време разбивам яйцата, млякото, олиото и есенцията.
Пресявам брашното, прибавям и солта, правя кладенче, изсипвам яйчената смес, после активираната мая.
Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с дом. фолио в купа.
Когато втаса, се разточват 5 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с олио и поръсени със захар и маково семе.
За център слагам чаша и режа на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче - усуквам веднъж в една посока и така с всички останали.
В краищата на всяко парче правя разрез и свивам отзад за да се заобли. Като втаса питката, се маже с разбит жълтък, 1 лъжица мляко и олио.
Посипва се със захар и семена. Пече се на 170 градуса.
Сладката пита с маково семе е готова.