Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Коледен сладкиш с ядки и плодове

Коледен сладкиш с ядки и плодове

Коледен сладкиш с ядки и плодове
Снимка: Ирина Андреева Jolie
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Често, този великолепен сладкиш може да ядете както преди Коледа, така и след това. Насладете му се!"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 28 с.л.
  • ванилия - 2 броя
  • бакпулвер - 20 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • орехи - 200 г натрошени на малки парченца
  • ром - 100 мл
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 24 с.л.
  • кайсии - 5 - 6 броя, сушени
  • сини сливи - 70 г сушени, без костилка
  • фурми - 100 г
  • стафиди - 100 г бели
  • пудра захар - за поръсване на готовия сладкиш
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват и към полученото се слагат разтопеното масло, бакпулверът, ванилията и корите от цитруси. На тънка струя се добавя и пресятото брашно, като през цялото време се бърка непрекъснато.

Слагат се още и ореховите ядки, като се заделя малка част от тях. Получената смес се дели на две части, които се оставят настрана. В дълбок съд се изсипват кайсиите, стафидите и сливите. Покриват се с рома и се оставят да набъбнат.

В едната кексовата смес се слагат отцедените стафидите, а в другата-наситнените фурми. Дъното и стените на кръгла и дълбока тава се покрива с хартия за печене. Поставя се първата смес със стафидите, а после и другата с фурмите.

Отцедените сливи се нареждат по края на тавата, като се забождат навътре към дъното. Подреждат се отгоре кайсиите и се ръси с орехи. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като изстине, се изважда внимателно от тавата. Поръсва се с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: