Начин на приготвяне
Спанакът се измива, отделят се само листенцата на спанака и с 2 с.л. вода се пасират с пасатор.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавете олиото, ванилията, брашното, смесено с бакпулвера, и се разбърква. Накрая добавете и пасирания спанак и се разбърква много добре, докато се получи еднородна смес.
Изсипва се в намаслена тава или застлана с хартия за печене и се пече в умерена фурна.
Докато се изпекат блатовете, се приготвя кремът от гореизброените продукти, като яйцето, захарта и брашното се смесва в една купичка и се изсипва във врящото мляко.
Оставя се кремът да изстине. Изстиналият крем се смесва с разбитата сметана.
Изпеченият блат се изрязва на две от средата, маже се с крема, слага се другата половина от блата, накрая се покрива цялата торта с крема.
Украсява се по ваш вкус.