Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Гъбен сос за пържоли

Гъбен сос за пържоли

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
"Този универсален гъбен сос за пържоли и всякакви меса стана тотален хит в сайта. Опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • гъби - 200 - 300 г пресни
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • сол
  • черен пипер - млян, на вкус
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 4 - 5 с.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Изсипете ги в 3 ч.ч. вряща подсолена вода, в която са прибавени чашата вино, сол, черен пипер. Всичко ври половин час, след което бульонът се отделя от гъбите.

Отделно се запържва брашното с маслото и се разрежда с гъбения бульон, след което се добавят и самите гъбки. Прибавете индийското орехче и оставете соса да ври на слаб огън около 10 минути. Ако стане прекалено гъст, се разрежда с малко гореща вода.

Сервира се гъбения сос на пържола с гарнитура от пържени картофи.

Опитай и рецептите ни за вратни пържоли на фурна или тези маринати за пържоли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
596
442
315
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сосът с гъби и бяло вино е супер. Лично аз го приготвям малко по различно. Всичко е въпрос на вкус. Използвам малко от мазнината, в която съм задушавала пържолите, добавям масло и запържвам гъбите, които съм баланширала във вряща вода с 1 зеленчуков бульон. Добавям бялото вино, 2 с.л. гъбена супа и добавям малко от водата на гъбите с 1ч.л. леко препечено брашно. Черен пипер и индийско орехче, щипка ронена чубрица. За сосове използвам винаги леко препечено брашно, което ми е приготвено и го съхранявам в голям стъклен буркан.
10.08.2024 11:24
3
Анонимен
Анонимен
Прекалено много масло и брашно. Съвет-На половина. Хеле брашното. Иначе е вкусен.
28.03.2024 18:33
7
Анонимен
Анонимен
Аз добавям и 1 парченце топено сирене ,но брашното ми е 2 пъти по малко и става убиец ?
14.01.2024 13:14
4
1
Анонимен
Анонимен
Сосът е страхотен! Препоръчвам тази рецепта.
31.12.2023 13:50
3
1
Потребител#325153
Потребител#325153
Стана вкусен !
06.10.2023 14:23
1
1
Марияна борисова
Марияна борисова
Аз добавям кубче зеленчуков бульон и става още по вкусно
15.04.2023 17:47
3
4
Анонимен
Анонимен
Много вкусе сос, препоръчвам
31.10.2022 19:16
1
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря ?
02.02.2022 21:19
1
Кали Анастасова
Кали Анастасова
Много сполучлива рецепта, записвам си я домашния тефтер.
03.03.2019 10:13
3
2
Потребител#206106
Потребител#206106
Като се посгъсти, се казва гъби каша. И в двата случая е прекрасен.
29.12.2018 10:29
5
5
Кристина Кръстева
Кристина Кръстева
Пробвах тази рецепта. Уникално вкусно е!
18.03.2018 12:31
4
3
rada
rada
Страхотна рецепта,соса стана невероятно вкусен! Благодаря за рецептата. Обожаваме този сос!
25.01.2018 13:37
8
1
Вивта Сан
Вивта Сан
Рецептата е добра :) Аз пробвах да ги запържа първо малко гъбите и после действах по рецептата.Пак стана много вкусен сос.Може да е с цели гъби или пасиран.При всички положения се изяжда за нула време :)
02.01.2018 19:30
12
3
Petia
Petia
Ще опитам този сос - отдавна търся нещо добро. Често вместо пшеничното бяло брашно използвам царевично и също става много добре. Ще го пробвам с двете брашна.
Благодаря за идеята!
17.05.2017 15:42
9
7
Цветанка Цветанова
Цветанка Цветанова
Много добро попадение за идеалния гъбен сос,в графа "любими" :)
06.02.2017 16:41
13
1
Nikola Doychinov
Nikola Doychinov
Мисля , че брашанцето идва в повечко , също така леко го загорих (за първи път правя соса) , но сложих малко мед и вкуса се нормализира , стана мек и приятен сос. Но много брашно да не се слага !!!
04.02.2017 02:51
10
7
Потребител#184142
Потребител#184142
ХМ!!!досега правих жалки опити за гъбен сос! този го спретнах преди 1/2 час стана трепач!!! тенкю за готиния сос!!!
29.01.2017 10:46
15
2
melina
melina
stava 4udesno i bez vino az go pravq I za frikase sashtata SOS.no parvo Zapata leko gabite. sled katogi izvadq zaparja brashnoto i slagam edna 4asha prqsono mlqko i voda ivrashtam gabite vav sosa
09.02.2016 22:42
16
5
Yana G.
Yana G.
Аз също правя този сос, но без вино. Става страхотен.
07.02.2016 17:00
18
6
мама
мама
Не разбирам защо трябва да се махат гъбите и после пак да се слагат.
29.01.2016 22:03
34
9