Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сирене, масло и сметана

Питка със сирене, масло и сметана

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117523961k1
Питка със сирене, масло и сметана
Снимка: Русиана Михайлова
1 / 3
16/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (едното за намазване)
  • мая - (1 кубче)
  • прясно мляко - 250 - 300 мл топло
  • вода - 250 - 300 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 150 г натрошено
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • масло - за намазване
  • брашно - около 1 кг
  • семена - за поръсване (сусам, маково семе и др.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в затопленото мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. В предварително пресятото брашно се прави кладенче и в него се поставят яйцето, солта, хладката вода и сместа с маята.

Троши се сирене и се добавя заквасената сметана. Всички продукти се смесват и се замесва меко тесто. То се оставя да бухне, след което се дели на топки.

Всяка от тях трябва да разточим, напръскаме с масло и завием на руло. Режем рулото на парчета. Редим ги в намаслен йенски съд с капак.

Слагаме похлупака и оставяме тестеното изделие да бухне още малко. След това го мажем с разбито яйце и 1 с.л. олио. Ръсим семена отгоре и печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: