Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка със сметана и мед

Питка със сметана и мед

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка със сметана и мед
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
24/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
14
"Добра дума и ароматна питка със сметана и мед са в състояние да отворят и най-здраво заключените врати"

Необходими Продукти

  • заквасена сметана - 250 г
  • вода - 150 мл хладка
  • мая - 1 кубче
  • мед - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 1 кг
  • олио - или масло за намазване на корите
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1 ч.л
  • олио - 1 с.л
  • сусам - и мак
  • мед - след изпичане се намазва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипваме малко от хладката вода, разтваряме меда и маята и поръсваме с брашно, оставяме така докато се надигне. Пресяваме брашното, разбиваме яйцата със сметаната и останалата вода, добавяме олиото и солта.

Готовата мая прибавяме при другите продукти и замесваме средно твърдо тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме на топло да втаса.

Оформянето е следното: разделям тестото на 2 големи топки плюс една по-малка колкото ябълка. От двете големи разточвам две големи кори, които мажа с масло и навивам на руло. Така получените две рула разрязвам на 7 триъгълника, получавам 14 триъгълника които редя в тава като отвън са с широката част а от вътре към центъра със острата навън.

От малкото топче тесто разточвам кора по-дебела и изрязвам с чашка кръгове, на плота ги редя едно до друго, като ги застъпвам и навивам руло, така получената голяма роза с много листа слагам по средата.

Оставям питката да втаса, след което я мажа със разбитото яйце, вода и олио. Посипвам със сусам и мак и пека в загрята фурна. След изпичането оставям малко да изстине и мажа със разтопен мед за гланц.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: