Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Шкембе чорба с кисело мляко

Шкембе чорба с кисело мляко

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"В някои краища на страната смятат, че истинската шкембе чорба се приготвя задължително с кисело мляко. И въпреки че вкусът се различава от този, на класическата шкембе чорба, приготвена с прясно мляко, си заслужава да я опитате"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 600 г
  • яйца - 2 жълтъка
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 5 скилидки
  • оцет - на вкус
  • червен пипер - лют
  • олио - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Неизчистеното шкембе се попарва във вряща вода за 3 минути и веднага с кухненски нож се остъргва вътрешната страна на шкембето. След това се изчиства и външната страна, като се измиват зацапаните места или се изчистват с нож заедно с ципата. Шкембето отново се измива и се слага в тенджера с със студена вода и се вари на силен огън около около 2 часа и половина.

Свареното шкембе се изважда и се нарязва на парчета. В съд се разбиват жълтъците и киселото мляко. Преместват се на огъня и се бъркат непрекъснато до кипване. Добавят се бульонът и нарязаното шкембе, овкусява се със солта. Шкембето с кисело мляко се вари още около 10 минути. В отделен тиган се запържва олиото с червения пипер и се залива върху готовото шкембе.

Поднесете шкембе чорбата с подправка от счукан чесън с оцет и лют червен пипер.

Виж също какви подправки се слагат на шкембе и полезна ли е шкембе чорбата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
517
47
37
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
В моя край се прави с прясно мляко.
13.07.2016 16:11
3
kat
kat
I nai nakraia porasvam s 4er piper i dgogen
10.12.2015 17:08
2
7
Ваня
Ваня
Здравейте,тази рецепта е великолепна.Аз вече я изпробвах и си изненадах от себе си.Никога не съм могла да направя шкембе чорба,а мисля ,че готвя мн. добре.БЛАГОДАРЯ!!!!!
28.08.2014 12:33
15
4
Калоян
Калоян
Аз я знам първо се запържва брашното и след това се прибавя вряла вода и шкембето предварително сварено и се слага застройка 1 мляко с 3 жълтъка и морков настърган се запържва и се слага на цедка само сока от моркова за цвят и накрая се запържва червен пипер с олио ! :) И ШКЕМБЕТО СЕ ПРИБАВЯ ЕСТЕСТВЕННО :)
21.01.2014 14:45
16
6
Мел
Мел
Яйца, кисело мляко и 1,2 лъжици брашно.Правя варена застройка и никога не се пресича.Никога после няма да се сетите за шкембе чорба с прясно мляко
27.12.2013 18:25
39
7
1
Покажи всички подкоментари
Луп
Луп
Не бях увал за шкембе с кисело мляко.Страхотно е, благодаря за прекрасната рецепта.
20.12.2013 17:34
9
2
Данаил Петков
Данаил Петков
Това съм го пробвал и става чудно
31.10.2013 23:37
9
1
anubis
anubis
Шкембе да бъде,от какво е няма значение,просто да е направено както трябва. Предпочитам го пред пържолите даже :)
01.12.2011 23:37
8
1
reyni_
reyni_
Аз съм в Испания. Веднъж гледах по телевизията, че има в Англия испански магазин. Търси -callos, но добре погледни картинката защото има с колбас. Така можеш да си направиш.
30.10.2011 13:12
4
Lina Mari
Lina Mari
Ще я опитам, изглежда е както я
прави майка ми, аз съм в Англия и ми липсва
българската кухня. Къде ще намеря шкембе, не знам.
26.07.2011 10:38
3
2