Начин на приготвяне
В тенджера се наливат около 2 л вода, след като заври, се добавя нарязаното на едри парчета шкембе и се оставя да ври 5 мин.
Разбиват се киселото мляко с жълтъците и брашното, добавя се малко от бульона и се разбърква, добавяйте малко по малко застройката към чорбата.
Точно преди да заври отново чорбата, свалете тенджерата от котлона, запържете червения пипер в малко олио и го изсипете в чорбата.
Сервирайте гореща със смесен оцет и чесън, поръсете с лют пипер.
Уникалната шкембе чорба с кисело мляко е готова.
Коментари
За това си я правя с варена застройка, но задължително с тръбен телешки кост т.е. джолан с кост или ако нямам свинско краче! След като си пуснат бульона при варенето ги вадя и ги ползувам за други неща. Застройвам, запържвам /не пегарям/ в масло и олио/ не ми се свиди маслото но само много бързо прегаря/ червен пипер и кавардисвам. Не претендирам за някакъв оригинал, но така ми харесва. Та всеки си приготвя храната както му харесва и да му е вкусно!
Винаги съм я правила с прясно мляко,бях много изненадана.не останах впечатлена,може би защото не съм свикнала на този вкус.