Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Патица с кисело зеле по холандски

Патица с кисело зеле по холандски

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Патица с кисело зеле по холандски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр.
  • кисело зеле - 1 кг
  • ябълки - 2 бр. кисели
  • лук - 1 глава
  • вода - 250 мл
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • мед - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се измива, изцежда се добре и се нарязва на едро. Лукът се нарязва на ситно. Ябълките се обелват, сърцевината се отстранява и плодовете се режат на резенчета. Лукът, зелето и ябълките се смесват. Патицата се измива, подсушава се и излишната мазнина се изрязва.

Кожата на патицата се набожда с шишче на няколко места, но така, че да не се пробива месото. Патицата се натрива отвътре и отвън със сол и черен пипер. Напълва се с плънката от зеле с лук и ябълки. Зашива се или се затваря с помощта на клечки за зъби.

Бутчетата на патицата се връзват едно за друго. На дъното на дълбока тава се слага останалата плънка, която не се е побрала в патицата.

Върху нея се слага патицата с гърдите нагоре. Добавя се водата. Покрива се с капак или с фолио. Пече се час и половина в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Медът се смесва с олиото. Капакът или фолиото се махат и с тази смес се маже патицата с помощта на четчица. Връща се във фурната, без да се похлупва, и се пече още 30 минути на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: