Начин на приготвяне
Зелето се измива, изцежда се добре и се нарязва на едро. Лукът се нарязва на ситно. Ябълките се обелват, сърцевината се отстранява и плодовете се режат на резенчета. Лукът, зелето и ябълките се смесват. Патицата се измива, подсушава се и излишната мазнина се изрязва.
Кожата на патицата се набожда с шишче на няколко места, но така, че да не се пробива месото. Патицата се натрива отвътре и отвън със сол и черен пипер. Напълва се с плънката от зеле с лук и ябълки. Зашива се или се затваря с помощта на клечки за зъби.
Бутчетата на патицата се връзват едно за друго. На дъното на дълбока тава се слага останалата плънка, която не се е побрала в патицата.
Върху нея се слага патицата с гърдите нагоре. Добавя се водата. Покрива се с капак или с фолио. Пече се час и половина в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Медът се смесва с олиото. Капакът или фолиото се махат и с тази смес се маже патицата с помощта на четчица. Връща се във фурната, без да се похлупва, и се пече още 30 минути на 200 градуса.