Начин на приготвяне
За рецептата се използват AMORI SPIRALI/ CAVATAPPI - тънки макарони на спирала, които идват от Южна Италия.
Лукът и морковите се режат на много ситно. Задушават се в зехтина в дълбок тиган. Прибавя се счуканият чесън, нарязаната целина и след минута - каймата. Бърка се, докато се пържи, за да стане на трохи.
Настъргват се доматите на ренде без кожата и се добавят в тигана заедно с виното. Оставят се да къкрят на бавен огън, докато се изпари водата и се сгъсти. Подправя се със сол, захарта, черен и червен пипер и с нарязан на ситно риган.
Пастата се сварява според указанията на опаковката. Отцежда се добре и се добавя сосът. Разбърква се и се сипва в тавичка. Натрошава се сиренето равномерно и се покрива с настърган кашкавал. Поръсва се с малко риган.
Пече се в гореща фурна на 200 градуса, докато се запече кашкавалът.
Сервира се с маслини и листа пресен босилек.