Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди със сос Ромеско

Миди със сос Ромеско

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Миди със сос Ромеско2 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • миди - 16‐20 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 глава, малка
  • сол
  • черен пипер
  • за соса
  • чушки - 2 бр. сухи, червени
  • зехтин - 100 мл
  • люти чушки - 1 бр. ситно нарязана, червена
  • чесън - 1‐2 скилидки ситно нарязан
  • хляб - 1 филия бял
  • бадеми - 3 с.л. печени
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л. бял, винен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиперките за соса се почистват от семето и се накисват във вода за 1 час. Нарязват се на ситно и се запържват в половината зехтин. Прибавя се лютата чушка. Хлябът се нарязва на кубчета по 2.5 см. и се запържва в същия зехтин заедно с чесъна.

Бадемите и доматеното пюре се пасират в миксер, прибавят се

останалият зехтин, оцетът и черен пипер на вкус. Посолява се. Преди сервиране се запържва лукът за 1‐2 мин и се слагат мидите.

Сипват се 100 мл. вода, мидите се захлупват и се оставят на огъня, докато се отворят (около 2 мин). Прехвърлят се в чинията за сервиране. Сосът се смесва със сока от варенето на мидите, досолява се и се подправя с черен пипер допълнително, ако е необходимо.

Мидите се заливат със соса и сервират с изстудено бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: