Начин на приготвяне
Натрошава се маята в топло прясно мляко с лъжица захар и оставяме да шупне, за да се активира. Сипва се в тава с пресято брашно.
С миксера се разбиват яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.
Добавят се в средата на брашното, прибавяме и останалите продукти, замесва се средно меко тесто, като се добавя мазнина, сгъва се и разтягаме.
Оставя се 2 часа да втаса на топло покрито с фолио.
Разделя се на 6 топки. Всяка се сплесква на лента, поставя се тънки пръчки нарязан мармалад и оформяме на фитил. Сплитаме на две плитки и поставяме в огнеупорна тава върху хартия за печене.
Втасва още 2 часа, докато се напълни тавата. Жълтъкът се разбива с малко олио и прясно мляко. С четка се намазва и набождаме черни едри стафиди.
Поръсваме със захар и печем в умерена фурна 160°C около 55 минути до готовност. Изважда се козунакът върху решетка и с четка се намазва със захарен сироп, да е мека коричката.
Весели Великденски празници!