Начин на приготвяне
Обелваме ябълките и издълбаваме сърцевината им, като внимаваме да не ги пробием отдолу. Отделно накълцваме орехите, прибавяме им канелата, стафидите и захарта. Със сместа добре напълваме ябълките. Нареждаме ги в тавичка и поставяме във фурната, малко да се запекат, колкото да омекнат, като внимаваме да не се пръснат.
В това време разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В жълтъците поставяме захарта, брашното, разбъркваме и прибавяме свареното мляко. Поставяме ги на котлона да заврят и се сгъстят. Сваляме и добавяме и ванилията.
Разбиваме белтъците на сняг и прибавяме към топлия крем, като разбъркваме внимателно.
Намазваме тавичка с част от маслото, поставяме от крема, колкото да покрие дъното, нареждаме запечените ябълки, отгоре размазваме останалия крем и ги наръсваме с разтопеното масло.
Печем на умерена фурна, докато се зачерви и добие златист цвят.
Баницата се изстудява се и се поднася поръсена с пудра захар.