Начин на приготвяне
Тази манджа е сватбена в село Душанци (Пирдопско), така че отнесете се сериозно към въпроса.
Бобът се накисва от предната вечер, на другия ден се кипва и първата му вода се излива. При повторното заливане се капва малко олио и бобът се сварява до омекване.
Морковите и лукът се нарязват на ситно и се запържват с олио и малко масло. Добавят се нарязаните гъби (ако използвате сухи манатарки, накиснете ги предварително, а преди да ги запържите, ги отцедете от водата).
В тавичка се сипва измитият и отцеден ориз, свареният боб, запърженият лук, моркови и гъби. Прибавят се едро нарязаните (желателно предварително опечени, обелени и почистени) чушки, обелените и нарязани на едро домати, солта, червеният пипер и черният пипер.
Яденето се посолява и се залива с бульона, в който е врял бобът, така че почти да го залее. Пече се на умерен огън, захлупено с алуминиево фолио. Преди да се извади окончателно, му се прибавят всички нарязани и съответно оронени подправки, всичко се разбърква много внимателно, за да не се скашка, връща се обратно във вече изключената фурна, захлупва се отново с фолиото и се оставя така десетина минути.
После се изважда и без да се отхлупва, се оставя за хапване чак на другия ден!
Тая манджа лекува злояди деца. Те ѝ налитат като скакалци. Проверила съм го на практика!
С какво върви ли? Ами с пържени кюфтета, с тънко нарязани пушени свински гърди, с пържоли, кебапчета и каквото още се сетите.
Но злоядите деца наблягат на боба.
Коментари