Боб с ориз на фурна

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • боб - 1 ч.ч. едър (смилянски, но за предпочитане душански)
  • ориз - 1.5 чаша
  • чушки - 2 - 3 червени + 2 - 3 зелени
  • домати - 3 - 4 бр.
  • лук - 2 големи глави
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • гъби - няколко (печурки, сухи или сурови манатарки, челядинки)
  • черен пипер
  • червен пипер
  • магданоз
  • чубрица
  • мащерка
  • джоджен
  • дивесил
  • босилек
  • риган
  • копър - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази манджа е сватбена в село Душанци (Пирдопско), така че отнесете се сериозно към въпроса.

Бобът се накисва от предната вечер, на другия ден се кипва и първата му вода се излива. При повторното заливане се капва малко олио и бобът се сварява до омекване.

Морковите и лукът се нарязват на ситно и се запържват с олио и малко масло. Добавят се нарязаните гъби (ако използвате сухи манатарки, накиснете ги предварително, а преди да ги запържите, ги отцедете от водата).

В тавичка се сипва измитият и отцеден ориз, свареният боб, запърженият лук, моркови и гъби. Прибавят се едро нарязаните (желателно предварително опечени, обелени и почистени) чушки, обелените и нарязани на едро домати, солта, червеният пипер и черният пипер.

Яденето се посолява и се залива с бульона, в който е врял бобът, така че почти да го залее. Пече се на умерен огън, захлупено с алуминиево фолио. Преди да се извади окончателно, му се прибавят всички нарязани и съответно оронени подправки, всичко се разбърква много внимателно, за да не се скашка, връща се обратно във вече изключената фурна, захлупва се отново с фолиото и се оставя така десетина минути.

После се изважда и без да се отхлупва, се оставя за хапване чак на другия ден!

Тая манджа лекува злояди деца. Те ѝ налитат като скакалци. Проверила съм го на практика!

С какво върви ли? Ами с пържени кюфтета, с тънко нарязани пушени свински гърди, с пържоли, кебапчета и каквото още се сетите.

Но злоядите деца наблягат на боба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Да ви се похвалям днес сготвих вашата рецепта ,еее сложих нещо и от мен вместо гъби ,че у нас не ги харесват много ,сложих броколи 4-5 розички Нямах търпение да сготвя и да хапна - ама то наистина е много вкусно Ядох с апетит - Благодаря отново !
29.01.2016 16:53
1
Добринка Петкова
Добринка Петкова
Прекрасно и вкусно ястие.Аз също приготвям боб с ориз на фурна,но без гъбите, слагам сухи чушки,доматите ги редя отгоре,нарязани на кръгчета и след това запичам. Ще опитам и вашата рецепта.
29.01.2016 09:42
1
1
Покажи всички подкоментари
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво ,за рецептата Не знам дали сте от Пирдоп ,но аз имам там роднини Бях на гости и опитах тази манджа Поднесоха пържола с гарнитура от боб и ориз Опитах и ми хареса ,но не взех рецептата и нали нищо не е случайно тази вечер мернах вашата Благодаря скоро ще я приготвя !
28.01.2016 19:03
1
Покажи всички подкоментари