Начин на приготвяне
Сварява се бобът, като най-хубаво се получава с едър боб. Задължително се изхвърлят първите две води при завиране.
Свареният боб се прецежда и се прехвърля в тава.
В тиган с олио се задушават нарязани на ситно 2 скилидки чесън, 1 морков и една глава лук.
В купа се слага предварително почистеният ориз, измива се и се прибавя към зеленчуците.
Запържват се за около 5 минути, след което се сваля от котлона и се изсипва при боба. Долива се вода според препоръчаните пропорции върху пакета на ориза.
Поръсва се със сол, червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен и се полива леко с олио. Разбърка се добре и се реди нарязаната наденицата.
Слага си в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност за около 35 - 40 минути.
Страхотна класическа рецепта за боб с наденица, с която са израснали поколения!
Източник: Марина Мицева от Кулинарна мрежа