Кебап от телешко месо

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110347628
Кебап от телешко месо2 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • месо - 1 кг
  • лук - 1 средно голяма глава
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • манатарки - няколко сухи
  • доматено пюре
  • доматен сок - и изобщо нещо доматено
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • олио
  • масло - прясно
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените гъби се изкисват за 1/2 час в чаша вода. Месото се нарязва на малки хапки. Лукът и морковът се нарязват на дребно и се запържват в тенджерата под налягане с малко масло и малко олио. Прибавят се хапките, които също се запържват леко.

Налива се вода, доматено пюре, (или съответното количество доматен сок) в общ обем около 2.5-3 чаши. Посолява се, слага се черният пипер, дафиновият лист, накиснатите и отцедени манатарки и солта, захлупва се и след като почне да фучи, се превключва на тих огън. Така ври 1 час (ако телешкото е наистина телешко, а не месо от дърта крава).

В това време се прави гарнитурата от ориз, пюре или варен кус-кус.

След един час манджата се дръпва от горещия котлон, изчаква се да спре да фучи окончателно, взривоопасната тенджера се отваря, връща се на горещия котлон и в нея на тънка струйка чрез разбъркване се добавя универсалният сгъстител за подобни манджи, а именно: 3-4 равни чаени лъжички брашно се размиват с малко вода на рядка като боза каша. След сгъстяване на соса манджата окончателно са маха от котлона и се премества в чиниите, допълнена с вече готовата гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: