Начин на приготвяне
Сушените гъби се изкисват за 1/2 час в чаша вода. Месото се нарязва на малки хапки. Лукът и морковът се нарязват на дребно и се запържват в тенджерата под налягане с малко масло и малко олио. Прибавят се хапките, които също се запържват леко.
Налива се вода, доматено пюре, (или съответното количество доматен сок) в общ обем около 2.5-3 чаши. Посолява се, слага се черният пипер, дафиновият лист, накиснатите и отцедени манатарки и солта, захлупва се и след като почне да фучи, се превключва на тих огън. Така ври 1 час (ако телешкото е наистина телешко, а не месо от дърта крава).
В това време се прави гарнитурата от ориз, пюре или варен кус-кус.
След един час манджата се дръпва от горещия котлон, изчаква се да спре да фучи окончателно, взривоопасната тенджера се отваря, връща се на горещия котлон и в нея на тънка струйка чрез разбъркване се добавя универсалният сгъстител за подобни манджи, а именно: 3-4 равни чаени лъжички брашно се размиват с малко вода на рядка като боза каша. След сгъстяване на соса манджата окончателно са маха от котлона и се премества в чиниите, допълнена с вече готовата гарнитура.