Пастърма от телешко месо

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Пастърма от телешко месо1 / 2
15/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
"Старите майстори ще ви кажат, че най-добрата пастърма се прави от качествено телешко месо!"

Необходими Продукти

  • телешко месо - в желания грамаж телешки шол
  • сол - 80 г сол на 1 л вода
  • червен пипер - 3 с.л. пълни
  • сол - 20 г
  • захар - 2 г
  • риган - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л.
  • черен пипер - 15 зърна, ситно смлян
  • чимен - 15 зърна, счукан
  • чесън - 6 скилидки пресован
  • лимони - сокът на 1 лимон, прецеден
  • червено вино - 50 мл
  • бяло вино
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете телешкия шол на ивици с дебелина до 7 см. Накиснете го в саламура, която се приготвя, като на 1 л вода се слага 80 г сол. Оставете да престои 7 дена на студено, при температура до 8 градуса. След като минат 7-те дни, извадете телешкото и го обезсолете под течаща вода за 4 часа.

Извадете от водата, прободете в единия край с дебела връв или канап и го закачете да се изцеди за около час. Сложете изцеденото вече месо между две тежки плоскости или дъски и завържете здраво със стегнат ластик.

След едно денонощие освободете месото и намажете цялото парчета телешко с подправката за пастърма с помощта на четка.

За подправката за телешка пастърма смесете червения пипер с всички останали подправки, с пресования чесън, изцедения лимонов сок и червеното вино. Бъркайте сместа и доливайте толкова бяло вино, че да се получи рядък сос.

Щом намажете телешките парчета с подправката, отново провиснете да съхнат на проветриво място за 1 денонощие.

След това повторете процедурата с дъските и стегнатия ластик и така престоява за още 24 часа.

Освободете месото и отново провиснете да съхне. Вече е готово за консумация.

Ако приготвяте пастърмата от телешко месо през по-топлите летни месеци, сушенето става в хладилник с поставен отворен пакет ориз, който има свойството да абсорбира влагата, която телешкото отделя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
57
42
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мъжа
Мъжа
Пък жената слага на око и всеки път й се получава.
12.11.2014 19:48
11
1
Иван
Иван
Аз я правя по следния начин: приготвяния шол го осолям обино със сол, почти ги затрупам парчетата.Така ги държа шест дена.После ги изкисвам във вода шест часа, 6 дни в сол 6 часа във вода.Колкото дните, толкова и часовете .Потапям ги в гореща вода ,само да побелеят и веднага натрупвам с подправки- чубрица, чимен, млян чер пипер.Не слагам червен пипер.Въпрос на вкус. После я суша . Като стане готова я слагам в хладилника за да не изсъхне.Рецептата е от Болярският край.
06.11.2014 09:56
22
гогин
гогин
нещо солта ми се вижда малко. аз на литър вода слагам 120гр. сол и пак не ми е солено, сега ще я направя с 150гр. сол и ще видя как ми е.
07.01.2014 13:47
3
2
1
Покажи всички подкоментари