Начин на приготвяне
Ето и една връткава рецепта, но затова пък става манджа-трепач.
Готви се в неделя, но се пазарува в петък! Казва се МУСАКА, АМА НЕ КАКВА ДА Е. Заделете си около 2 часа време. Не се шашкайте, защото манджата си струва. А сега, запрятайте ръкави.
Патладжаните се нарязват на колелца, дебели 6-8 мм, посоляват се леко и се оставят върху кърпа да се подсушат и от двете страни. Тиквичките просто се нарязват, но още по-тънко. Картофите – и те.
Сега внимание! Нагорещявате един тиган (най-добре тефлонов). В някаква купичка сипвате олио и като топите пръстите си в него, омазнявате патладжаните и ги запържвате в тигана. Така се прави, защото ако почнете да ги пържите директно в сгорещеното олио, те ще го изпият и къде отива Киро на кирия – ще станат тежки, мазни, недиетични и... неикономични.
Виж, с тиквичките и картофите нещата не стоят така. Тях запържвате в олио, но само леко да се зачервят от едната страна. Леко посолявате зеленчуците.
Запържвате лука в малко олио. После при него запържвате и каймата, добавяте червен пипер, сол, черен пипер, чубрица, копър и магданоз.
Ето че стигнахме и до най-лесното.
В тавата редите ред картофи, ръсите с кайма, после ред тиквички, пак ръсите с кайма, ред патладжани и т.н., докато всичко свърши. Наливате вода (около чаша и половина-две) и слагате да се пече. Като се нагорещи, покривате отгоре с алуминиево фолио, да не загаря горният ред. Към края на печенето (след около половин час – то зависи от фурната, но общо взето градусите са около 200-220) добавяте доматите.
Така се прави, за да не могат доматите да стегнат картофа, както обичат да правят.
След десетина минути предприемате следващото действие. Казва се ЗАЛИВКА. Много сложно, учих го 20 години! Яйцата се разбиват с тел, прибавя се киселото мляко и пак се разбива, слага се брашното, содата и солта и всичко се доразбива на равна каша. Заливате мусаката и през прозорчето на фурната наблюдавате как заливката набухва. Като стане златисто-кафява, изключвате фурната, но не я отваряте, за да не спадне това хубаво набухване. Чак когато всичко поизстине (но не се вледени), вадите и сервирате.
Смехорийката тук е следната. Цялата тая мусака може да се сготви и със сурови зеленчуци (когато не се ползват картофи). Тоест, може да не си играете да ги пържите. Освен това вместо да правите заливка, може да гарнирате готовата мусака със сос Бешамел.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за патладжанена мусака, вкусна турска мусака или научи как се прави перфектната заливка за вкусна мусака.
Коментари