Еклери Класик

Еклери Класик1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
24
"Класика в жанра по многократно изпитана и доказана рецепта! Пухкави, сладки и невероятно вкусни еклерчета."

Необходими Продукти

  • За еклерите
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • масло - 100 г краве
  • лимонтозу - 1 шипка
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • брашно - 4 - 5 с.л. пълни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган се кипва 1 чаша вода с щипка сол и на върха на ножа лимонтозу. Прибавя се маслото и се изчаква да се стопи. Чрез разбиване се прибавя брашното и се разбърква добре, докато започне да се отлепва от тигана.

Тиганът се дръпва от огъня и едно по едно чрез разбъркване се прибавят 4 яйца. С помощта на специална форма или с чрез гребване с мокра супена лъжица се оформят еклерите, които се нареждат в намазана с олио тава. Тавата се поставя в силно сгорещена фурна.

Щом еклерите се издуят и станат златисти, огънят постепенно се намалява до пълно изключване, но тавата не се вади, докато еклерите не изстинат, за да не спаднат!

За пълнеж се прави млечно-яйчен или класически баварски крем. Млечно-яйчения аз го правя така: част от млякото и захарта се кипват. С другата част от млякото брашното и яйцата се размиват на кашичка. Тя се излива на тънка струя чрез разбъркване в дръпната от огъня тенджера със сладкото мляко.

После сместа се връща на котлона и на тих огън чрез разбъркване се сгъстява, докато започне да прави мехури. Кремът се охлажда, като от време на време се разбърква, за да не се образува коричка отгоре, а междувременно се ароматизира с ванилията.

Изстиналите еклери се срязват внимателно и се напълват с крема. Ако имате шприц, може да ги пълните с крем от него откъм дънцето им без да ги срязвате. Еклерите може да се наръсят с пудра захар или да се украсят с разтопен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Точно тези еклеру обичам,от едни време. :) Сега продават със смвтанови крвмчета,вкуса на които няма нищо общо :) Мерси за рецептата! :)
28.01.2016 14:09
1
Покажи всички подкоментари