Начин на приготвяне
В дълбок тиган се кипва 1 чаша вода с щипка сол и на върха на ножа лимонтозу. Прибавя се маслото и се изчаква да се стопи. Чрез разбиване се прибавя брашното и се разбърква добре, докато започне да се отлепва от тигана.
Тиганът се дръпва от огъня и едно по едно чрез разбъркване се прибавят 4 яйца. С помощта на специална форма или с чрез гребване с мокра супена лъжица се оформят еклерите, които се нареждат в намазана с олио тава. Тавата се поставя в силно сгорещена фурна.
Щом еклерите се издуят и станат златисти, огънят постепенно се намалява до пълно изключване, но тавата не се вади, докато еклерите не изстинат, за да не спаднат!
За пълнеж се прави млечно-яйчен или класически баварски крем. Млечно-яйчения аз го правя така: част от млякото и захарта се кипват. С другата част от млякото брашното и яйцата се размиват на кашичка. Тя се излива на тънка струя чрез разбъркване в дръпната от огъня тенджера със сладкото мляко.
После сместа се връща на котлона и на тих огън чрез разбъркване се сгъстява, докато започне да прави мехури. Кремът се охлажда, като от време на време се разбърква, за да не се образува коричка отгоре, а междувременно се ароматизира с ванилията.
Изстиналите еклери се срязват внимателно и се напълват с крема. Ако имате шприц, може да ги пълните с крем от него откъм дънцето им без да ги срязвате. Еклерите може да се наръсят с пудра захар или да се украсят с разтопен шоколад.
Коментари