Туршия от рижики

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110347629
Туршия от рижики1 / 2
29/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
20
"Не просто туршия от гъби, а туршия от най-вкусните гъби - рижики"

Необходими Продукти

  • рижики - 3 кг почистени, измити и отцедени
  • морска сол - 120 г смляна на ситно в кафемелачката
  • копър - няколко клонки
  • чесън - няколко скилидки
  • черен пипер - на зърна
  • касис - няколко листа или от вишна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват, измиват се и се отцеждат от водата. Желателно е да са с диаметър не повече от 3-4 см.

Слагат се в голям съд, насипват се със солта, прибавят се листата от вишна, клонките копър, скилидките чесън, всичко се разбърква старателно, слага се плътно в емайлирано бидонче, отгоре се поставя плитка чиния с почти същия диаметър като на бидончето - да приляга към стените му, затиска се с камък и се оставя на хладно.

На другия ден всичко отново се изважда, разбърква се и се връща в бидончето - прави се един вид претакане. Оттам нататък туршията не я закачаме 20 дни, за да си втаса.

Бидончето се държи на студено, спокойно може да е на открит балкон.

Преди консумацията после се изваждат необходимото количество гъби, хубавичко се измиват със студена вода и се прехвърлят в чинийка за салата.

Сервират се със ситно нарязан лук и малко олио или зехтин. Понеже тази туршия е много вкусна, нестандартна за нас и даденото тук количество е сравнително малко, няма опасност да престои дълго.

Не ви съветвам да правите по-големи количества, защото през по-късните зимни месеци или напролет няма да може да я съхранявате подобаващо. Тя не подлежи на стерилизиране! Не се притеснявайте, че саламурата малко се лигави и потъмнява. Това е нормално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: