Начин на приготвяне
Гъбите се почистват, измиват се и се отцеждат от водата. Желателно е гъбите Рижика да са с диаметър не повече от 3-4 см.
Слагат се в голям съд, насипват се със солта, прибавят се листата от вишна, клонките копър, скилидките чесън, всичко се разбърква старателно, слага се плътно в емайлирано бидонче, отгоре се поставя плитка чиния с почти същия диаметър като на бидончето - да приляга към стените му, налива се вода колкото да покрие гъбите, затиска се с камък и се оставя на хладно.
На другия ден всичко отново се изважда, разбърква се и се връща в бидончето - прави се един вид претакане. Оттам нататък туршията не я закачаме 20 дни, за да си втаса.
Бидончето се държи на студено, спокойно може да е на открит балкон.
Преди консумацията после се изваждат необходимото количество гъби, хубавичко се измиват със студена вода и се прехвърлят в чинийка за салата.
Гъбите рижики се сервират със ситно нарязан лук и малко олио или зехтин. Понеже тази туршия от гъби е много вкусна, нестандартна за нас и даденото тук количество е сравнително малко, няма опасност да престои дълго.
Не ви съветвам да правите по-големи количества, защото през по-късните зимни месеци или напролет няма да може да я съхранявате подобаващо. Тя не подлежи на стерилизиране! Не се притеснявайте, че саламурата малко се лигави и потъмнява. Това е нормално.
Вижте също как да си направите супа от гъби рижика.
Коментари