Кайсиев сладкиш

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Кайсиев сладкиш2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • пудра захар - 180 г
  • масло - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - ½ чаена чаша
  • лимонова кора - 1 чаена лъжичка настъргана
  • бакпулвер - 1 равна супена лъжица
  • галета - 1‐2 супени лъжици
  • кайсии - 500 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се нарязва на парченца и се стрива на трохи с брашното, пресято с бакпулвера и пудрата захар. Прибавят се яйцата и лимоновата кора.

Замесва се тесто, като при месенето лъжица по лъжица се прибавя прясното мляко. От полученото тесто се отделя около една трета. Останалото тесто се разточва на правоъгълна кора с големината на тавичката, в която ще се пече сладкишът.

Кората се слага в намазана с масло и посипана с брашно тавичка, намазва се с разбития жълтък и се поръсва с галетата. Кайсиите се измиват, подсушават се, разрязват се напречно на две и се почистват от костилките. Нареждат се върху галетата.

От останалото тесто се оформя тънък фитил, който се кръстосва диагонално между плодовете, така че да образува мрежа (във всяко ромбче да остава по една кайсия), фитилът също се намазва с жълтък.

Сладкишът се пече десетина минути в силна фурна, след което огънят отдолу се намалява. Опеченият сладкиш се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: