Начин на приготвяне
От брашното, маслото, захарта, солта и 3 супени лъжици студена вода се замесва тесто. Оформя се на топка и се разточва на кора, която да покрие дъното на намаслена тортена форма и да се получи трисантиметров ръб наоколо, формата заедно с разстланата кора се слага за 30 минути в хладилника.
Тиквата се нарязва на малки парченца, задушава се 15 минути заедно със солта, лимоновия сок и малко вода и се претрива на гладко пюре. Маслото се разбива със захарта на пяна.
Прибавят се жълтъците, канелата, ванилията и настърганата лимонова кора. Накрая се слагат нишестето и тиквеното пюре и сместа се разбърква добре.
Тестеният блат се слага в незагрята фурна и се запича 20 минути при 200°С температура. Междувременно белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят внимателно към тиквената смес.
Запеченото тесто се изважда от фурната, отгоре се разстила пълнежът и питата се пече още 40 минути (ако се налага, след 30 минути се покрива с алуминиево фолио или хартия, за да не прегори). Питата може да се поднесе топла или студена, украсена с разбита сметана или пудра захар.