Начин на приготвяне
Фурна - 180-190 градуса;
Плоска тава или голяма кръгла форма с ринг, застлана с хартия за печене.
Сваряват се 5 бр. яйца за 10-12 минути. Охлаждат се, обелват се и се оставят настрана.
Попарва се спанакът във вряща и леко подсолена вода, докато смени цвета си и омекне, това става за 1 мин. Отцежда се и се нарязва на ситно.
В голяма купа се поставя спанакът, отцедената рикота, настърган пармезан и хубаво се разбъркват. Добавя се и 1 цяло яйце, отново се разбърква до хомогенност. Подправя се със сол на вкус, черен пипер, майорана и индийското орехче. Разбърква се. Оставя се настрана.
Двата листа бутертесто, те са разрязани и са отделно, се поставят един срещу друг, като едно общо тесто. Защипва се с пръсти или с вилица снадката им.
На дългата страна на тестото се поставя в долната част 2/3 от спаначената плънка, разпределя се по дължината. Върху нея се поставят сварените яйца с разстояние едно от друго и всяко яйце се покрива с 1 с.л. от останалата плънка.
С помощта на хартията от тестото се нарива стегнато руло, като последните 10-12 см не се навиват. Те се разрязват на 1 см ленти и се оплитат на плитка и всяка плитка се поставя върху бутер рулото, това е за декорация.
Соленото руло се завива във форма на венец и се прехвърля в плоска тава /кръгла форма покрита с хартия за печене/. Намазва се с жълтък, разбит с малко прясно мляко. Поръсва се със сусам.
Печете пасхалния венец със спанак на 180-190 градуса за около 45-50 минути до хубаво зачервяване.
Изважда се от фурната, оставя се за 20 минути във формата и се изважда върху поднос.
Охлажда се напълно, преди да се нареже на дебели резени.
Източник: Cucina con Sara