Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Солено руло»Пасхален венец със спанак

Пасхален венец със спанак

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пасхален венец със спанак
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"С хрупкава коричка от бутер тесто и ароматна плънка това ястие ще ви плени от пръв поглед"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 2 листа
  • рикота - 400 г
  • яйца - 6 бр.
  • спанак - 600 г
  • пармезан - 50 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • майорана - 2 - 3 щипки
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • жълтък - за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180-190 градуса;

Плоска тава или голяма кръгла форма с ринг, застлана с хартия за печене.

Сваряват се 5 бр. яйца за 10-12 минути. Охлаждат се, обелват се и се оставят настрана.

Попарва се спанакът във вряща и леко подсолена вода, докато смени цвета си и омекне, това става за 1 мин. Отцежда се и се нарязва на ситно.

В голяма купа се поставя спанакът, отцедената рикота, настърган пармезан и хубаво се разбъркват. Добавя се и 1 цяло яйце, отново се разбърква до хомогенност. Подправя се със сол на вкус, черен пипер, майорана и индийското орехче. Разбърква се. Оставя се настрана.

Двата листа бутертесто, те са разрязани и са отделно, се поставят един срещу друг, като едно общо тесто. Защипва се с пръсти или с вилица снадката им.

На дългата страна на тестото се поставя в долната част 2/3 от спаначената плънка, разпределя се по дължината. Върху нея се поставят сварените яйца с разстояние едно от друго и всяко яйце се покрива с 1 с.л. от останалата плънка.

С помощта на хартията от тестото се нарива стегнато руло, като последните 10-12 см не се навиват. Те се разрязват на 1 см ленти и се оплитат на плитка и всяка плитка се поставя върху бутер рулото, това е за декорация.

Соленото руло се завива във форма на венец и се прехвърля в плоска тава /кръгла форма покрита с хартия за печене/. Намазва се с жълтък, разбит с малко прясно мляко. Поръсва се със сусам.

Печете пасхалния венец със спанак на 180-190 градуса за около 45-50 минути до хубаво зачервяване.

Изважда се от фурната, оставя се за 20 минути във формата и се изважда върху поднос.

Охлажда се напълно, преди да се нареже на дебели резени.

Източник: Cucina con Sara

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: