Начин на приготвяне
Гъцкият хляб Лагана се приготвя в първия ден на великденските пости или в деня на така наречения чист понеделник.
По традиция е плосък хляб и формата му е овална, като в оригинален размер е дълъг, но в домашни условия вместо един голям се приготвят два по-малки и къси хляба. Правим това поради разбираеми причини касаещи размера на обикновената фурна във всяко домакинство.
Традиционно този хляб е безквасен, но с годините започва да се приготвя с мая или квас.
Пухкавата му и мека вътрешност е обгърната от хрупкава и твърда коричка, а за да постигнем този ефект, трябва да имаме меко тесто и да използваме хубаво брашно. Най-добрият вариант е да смесим обикновено бяло тип 00 със такова от твърда пшеница 50/50. Добре дошли са и други съотношения, но трябва да се има предвид, че различните брашна имат различна способност за поемане на течности.
За по-лесно измесване ползвайте миксер с приставки за тесто. В купата му сипете брашната със солта и направете кладенче.
Активирайте маята в леко затоплената вода със захарта. Когато шупне, сипете в кладенчето заедно със зехтина и влючете за 5 до 7 минути или до получаване на гладко, меко и еластично тесто.
Сами ще усетите дали е необходимо да се добави още малко течност или пък брашно - с пипане на тестото ще разберете какво му е нужно, тъй като споменахме, че различните видове брашна имат различна абсорбираща течността способност.
Хубаво омесеното тесто оставете в купата да втаса за 50 минути, покрито с кърпа.
Разделете на две части и оформете на издължени овални и тънки до 1.5-2 см хлябове или един по-голям. Направете това директно върху намазнената тава, в която ще печете или върху пласт хартия за печете.
С дървено шишче формирайте дълбоки дупчици по повърхността.
Намажете хляба със малко зехтин и поръсете със сусам и по желание черен кимион. Оставете отново да втасат за около 30 минути.
Пъхнете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете до златист загар.
Охладете гръцките хлябове върху решетка и разчупете на вашата трапеза.
Освен за традиционния повод този чудесен хляб е много подходящ и за поднасяне при всеки празничен или ежедневен случай, когато имате хубава разядка, с която да го акомпанирате.
Добър апетит!
Коментари