Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Индийски питки Паратха

Индийски питки Паратха

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Индийски питки Паратха2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10 питки
"Екзотични, уханни, просто неустоими - непременно опитайте"

Необходими Продукти

  • пшенично брашно - 200 г пълнозърнесто
  • пшенично брашно - 100 г фино
  • масло - 2 с.л. краве, разтопено
  • вода - 150 мл. топла
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Двата вида брашно и солта се смесват в голяма купа. Добавя се разтопеното масло. Постепенно се налива топлата вода, като се бърка непрекъснато.

Замесва се гладко, меко тесто, което се покрива с влажна кърпа и се оставя да престои половин час.

След това тестото се разделя на 10 еднакви топчета. Всяко от тях се разточва на не много тънък кръг върху маса, поръсена с брашно, намазва се с малко разтопено масло и се прегъва на две. Отново се намазва с масло и се прегъва още на две.

Разточва се на голям триъгълник. Триъгълниците се пекат в добре загрят сух тиган с дебело дъно (или с тефлоново покритие) по 2‐3 минути от всяка страна, като се внимава да не загорят.

Когато се запекат до златисто‐кафяво, горната страна се намазва с масло (при което питката се издува). Обръщат се и се намазват с масло и от другата страна.

Поднасят се веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: