Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Плоски индийски питки с карфиол

Плоски индийски питки с карфиол

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Плоски индийски питки с карфиол
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
28/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Плоски индийски питки с карфиол - нестандартна идея, която сме готови да опитаме още днес, виждайки крайния резултат на снимка"

Необходими Продукти

  • карфиол - 200 г
  • кориандър - 10 г пресни листа (или магданоз)
  • чесън - 1 скилидка
  • джинджифил - парченце 5 мм, обелено
  • чили - 1 бр. зелено
  • кайенски пипер - 1 щипка, млян
  • кимион - 1/2 ч.л. на зърна
  • сол - 1 щипка
  • гхи - 30 г пречистено масло
  • За тесто
  • бяло брашно - 150 г от твърда пшеница
  • пълнозърнесто брашно - 150 г
  • вода - 150 - 160 мл
  • гхи - 30 г пречистено масло
  • олио - 20 г + за намазване
  • сол - 1 ч.л.
  • Още
  • гхи - 16 с.л. за пърженето на питките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете водата до телесна температура и я сипете при двата вида брашно и солта. Добавете маслото и олиото и замесете гладко тесто. Ако работите с него на ръка, месете го 10-15 минути, а с кухненски робот 4-5 минути.

Оформете на топка, намажете с олио и поставете в купа като завиете със стреч фолио. Така тестото трябва да остане известно време, за да се отпусне и не бъде жилаво.

Докато това стане, се заемете с останалото.

Накълцайте си кориандъра (или магданоз), розичките от карфиол смелете в блендер. Отделяйте си ги в различни съдове.

В блендера след карфиола смелете чесъна, джинджифила и чили чушката. Тъй като после ще добавим и кайенски пипер, преценете дали няма да ви е прекалено люто и ако не сте любители, заменете чилито с 1/2 обикновена зелена чушка.

В тиган на слаб огън 60 градуса сложете пречистеното масло Гхи, чесъна с джинджифила и чушката. Гответе две минути, добавете кайенския пипер, кимиона щипка сол и карфиола.

Вдигнете с една-две степени котлона (80 градуса) и запържете всичко за 5 минути.

Готовата плънка прехвърлете в цедка и оставете да изстине. Чак тогава към нея прибавете кориандъра и разбъркайте.

Отпусналото се тесто разделете на 6 еднакви парчета. Всяко от тях разточете на тънка кора и в средата и слагайте по две лъжици от карфиола. Сгъвайте навътре тестото и запечатайте.

За да изтъните питките, минете отгоре с точилка или разтегляйте с пръсти. Не се притеснявайте, че плънката ще излиза на места.

Изпечете или по-скоро изпържете тънките плоски индийски питки с карфиол в загрят на умерен огън тиган, с по две лъжици масло- ги на всяка.

Поднесете ароматните плоски питки и задължително консумирайте докато са топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: