Начин на приготвяне
В малък съд смесете маята, 1 с.л. захар и 2 с.л. вода и оставете да престои около 10 минути. В друг съд смесете виното, дафиновия лист, портокаловите кори, канелата и индийското орехче.
Сложете сместа да заври на силен огън. След това го намалете и я оставете да къкри, докато остане 1/4 чаша (за около 2 минути).
Прибавете маслото, меда и ванилията и свалете съда от огъня. Извадете дафиновия лист.
В дълбок съд смесете 4 1/3 ч.ч. брашно, захарта и солта. Направете кладенче в средата и сипете разтворената мая и сварената ароматна смес. С вилица смесете течностите и брашното.
Започнете да месите, докато получите еластично тесто (за около 10 минути). Посипвайте с брашно, за да не залепне. Сипете 1/2 с.л. олио във формата за печене, намажете дъното и сложете тестото.
Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса около час и половина.
Затоплете фурната и запечете ядките за около 8 минути, оставете ги да изстинат. Внимателно ги мушнете вътре заедно със стафидите.
Разделете тестото на топки и ги сложете на разстояние една от друга във форма за печене. Изчакайте 10 минути да бухнат леко и тогава ги намажете с жълтъка. Покрийте ги, за да втасат повторно (още 2 часа). Наръсете ги с 2 с.л. захар.
Печете в предварително затоплена фурна, около 45 минути. Завийте ги добре и оставете да изстинат.