Начин на приготвяне
Продуктите са за форма с диаметър 26 см.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа. Разбъркват се добре, до пълно смесване и към тях се прибавят предварително разбитите яйца, олио и айрян. Течните и сухите съставки се разбъркват. Накрая се сипва и горещото кафе.
Сместа се бърка докато придобие гладка и хомогенна консистенция. Получава се сравнително течна смес, който е предпоставка впоследствие блатовете да бъдат сочни след изпичане.
Сместа се изсипва в намазнена и покрита с какао форма за торта, която обаче не бива да бъде със свалящи се стени, защото има опасност да изтече. Пече се на два пъти. Всеки от готовите блатове се разрязва на две, след като се охлади.
Междувременно се приготвя шоколадовият мус. Шоколадът се натрошава или нарязва на малки парченца, а сметаната се загрява да кипване. Смесват се, разбъркват се няколко минути, докато се получи хомогенна смес. Мусът се оставя да се охлади до стайна температура.
Жълтъците се разбиват на водна бавя и се добавят към топлия шоколадов мус, разбърква се добре и мусът се прибира в хладилник, докато стегне и стане доста гъст.
Отделените белтъци се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня. Прибавят се на части към шоколада, като се разбъркват внимателно, за да не спадне сместа.
Пристъпва се към сглобяване на тортата. Слага се един шоколадов блат, върху него се нанася от муса и се разпределя равномерно. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завържва с пласт шоколадов мус.
Готовата торта може да декорирате по желание с филирани бадеми, шоколадови стафиди и др.