Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Сладкиш Ябълкова градина

Сладкиш Ябълкова градина

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Сладкиш Ябълкова градина
Снимка: Сия Рибагина
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Чуден домашен сладкиш с ябълки, нежен крем и аромат на портокали. Прекрасен избор за днешния ден!"

Необходими Продукти

  • ябълки - 6 бр. средни, сладки
  • портокали - 1 бр.
  • за крема
  • яйца - 4 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудинг - 2 пакета, ванилия
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
  • захар - 150 г
  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • масло - 175 г краве
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете маслено тесто, като за целта е необходимо да пресеете брашното, направете кладенче и в него сложете яйцето, захарта и студено масло на кубчета.

Размесете с ръце до пълното поемане на маслото и получаване на маслени трохи. Добавете 1 с.л. от млякото, отново замесете и добавете още 1 с.л. мляко.

Съединете всичко на тесто и оставете, покрито с опаковъчно фолио в хладилник за 30 мин.

Направете си крема, като яйцата разбиете със захарта и настъргана кора от портокал.

Прибавете сметаната и пудинга на прах и разбъркайте до получаване на гъста кремообразна хомогенна смес.

Измийте и почистете ябълките, след което ги издълбайте в средата, махнете семките, без да стигате до дъното. Отдолу ябълката трябва да е цяла.

След това ги обелете и намажете обилно със сока от портокала. Това ще предотврати потъмняването им.

Вземете охладеното тесто и разточете на кръгла кора, която да е по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печете. Това е необходимо, за да може да покриете с тесто и част от стените на тавата.

Използвайте кръгла форма с падащ борд около 26 см. Намажете я с масло и сложете тестената кора, като с ръка внимателно притиснете и разнесете и по стените. Оформете борд с височина 2-3см.

Наредете вътре ябълките изправени, с разстояние между тях, и сипете подготвения крем, като трябва да сложите от него и вътре в издълбаната част на ябълките.

Сложете във фурната на 180 градуса за 40 мин., до получаване на златист цвят.

Оставете да се охлади добре, махнете ринга от формата и поръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: