Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Слънчоглед със семена

Пита Слънчоглед със семена

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Пита Слънчоглед със семена
Снимка: Марияна
1 / 2
04/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
125 мин.
Порции
13
"Стана ни слънчево на душата, като видяхме вкусната пита Слънчоглед пред себе си"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г за баница
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък + 1 жълтък
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • мая - ½ кубче прясна
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 1/2 от 125 г
  • семена - микс ръсеница
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито много добре. Ползвах на София Мел за баница. Правим кладенче и слагаме яйцето и белтъка, солта, прясното мляко и олиото.

Стопляме водата и прясното мляко лекичко. Размекваме кравето масло.

Маята със захарта и малко брашно се слагат в топлата водата. Размиваме маята. Оставяме я да шупне, покрита на топло. Добавяме го в брашното след това.

Замесваме тестото. Оформяме го. Трябва да е меко и пухкаво. Покриваме го и го оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасването е около 30 - 40 мин в топло помещение.

Набрашняваме си плота и разточваме голям кръг с точилка - голяма дълга да е. За доомесване отива още малко брашно и точене.

Режем на 12 триъгълника - големи и дълги, а в средата оставяме широка дълга лента. Режем, така че да са равни от двете страни триъгълниците.

Лентата нарязваме 1/3 по дължина в едната горна част на черти. Навиваме лентата на охлюв и ги разтваряме горе леко нарязаните части, да изглеждат по рошави.

Триъгълниците навиваме на кифли от широката към тясната част, като леко ги намазваме с масло. Намазваме тавата с масло и нареждаме кифлите в кръг, а навитата лента в средата – тя представлява питата със семената, а кифлите - листата на питката.

Ползвах тава с диаметър 26 см. Оставяме покрита подредената пита да втаса на топло. Пак около 30-40 мин.

В купичка разбиваме много добре жълтъка и 1 с.л. масло с вилица.

Като втаса, я мажем с разбития жълтък и масло с помощта на четка.

Поръсваме със семената микс отгоре питата ни. Печем на 180°C до готовност за около 45 мин. на скарата на фурната на първото ниво, а под него слагаме шоличка с вода на дъното на фурната, защото така питата става отвсякъде по мека.

Като я опечем, покриваме пита Слънчоглед със семена с кърпа да се задуши леко.

Хапваме топла. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: