Начин на приготвяне
Оризът се измива старателно с течаща студена вода, докато престане да пуска скорбяла, и се оставя да се отцеди.
Морковите се нарязват на много малки кубчета (колкото грахови зърна). Маслото се нагрява до кипене. Добавят се морковите. Щом те се позапържат, се добавя гъбите и задушаването продължава, като от време на време се добавя по една ракиена чаша вода, докато гъбите омекнат.
След това се добавя замразеният грах (без да се размразява) и също леко се задушава в маслото.
Накрая се добавя оризът, който се разбърква леко, докато стане прозрачен. Наливат се две и половина чаши вода и сол (вместо сол може да се използва съответното количество вегета, тогава оризът ще се пооцвети в жълто и ще стане още по-апетитен).
Когато водата заври, огънят се превключва на най-ниска температура и съдът се оставя захлупен. След 20 минути котлонът се изключва, но съдът остава върху него захлупен, докато оризът поеме всичката вода.
Вместо сурови гъби могат да се използват малко сушени манатарки, които се накисват предварително за половин час в чаша вода и после тази се използва за сваряването на салатата.
Тази салата върви с печени и задушени меса, с руло Стефани, кебап, пиле по китайски и др.