Класическо Тирамису

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Класическо Тирамису
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
3 / 6с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Изисква се истински майсторлък, за да приготвите класическо Тирамису, но резултатът с тази рецепта е гарантиран"

Необходими Продукти

  • бишкоти - 35 бр. Савоярди
  • какао
  • шоколад - черен
  • за крема
  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 90 г
  • коняк - 35 мл Hennessy
  • маскарпоне - 500 г
  • сметана - 150 мл за разбиване
  • сол - 1 щипка
  • за сиропа
  • кафе - 200 мл силно
  • кафява захар - 50 г
  • коняк - 50 мл Hennessy
  • вино - 25 мл Марсала
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като за начало, трябва да започнете с приготвянето на сиропа за Тирамисуто. Нужно е да поставите всички продукти за него в подходящ съд и да ги загреете на висока температура.

След това леко намалете и оставете да се посгъсти за около пет минути, като бъркате регулярно. После сиропът трябва да се прехвърли в купичка, в която ще е удобно да се напояват бишкотите.

Заемаме се и с крема за тирамису. За целта се отделят белтъците от жълтъците. Вторите миксираме със захарта и коняка и разбиваме на водна баня, за да приготвим крем Забайон.

Оставя се встрани за известно време, а междувременно се разбиват белтъците с щипка сол. Отделно се бие и сметаната. След това в голям съд се миксират маскарпонето, белтъците и изстудилият се вече Забайоне.

Време е италианският сладкиш да се сглоби. Ето защо покриваме дъното на подходяща тавичка с ред сиропирани бишкоти. Покриваме ги добре с крем.

Следват отново ред от бишкоти и ред крем. Това се прави до изчерпване на продуктите, като е добре Класическото Тирамису да се завърши с крем.

След това се поръсва с какао или шоколадови стърготини. Хубаво е Тирамисуто да престои на студено няколко часа и тогава да се консумира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Класическото тирамису е с Марсала и яйца. Поради факта, че не винаги има Марсала, а и яйцата не винаги са пресни съм го префасонирала- вместо Марсала с хубав ром или Бейлис, а яйцата не ги ползвам, а вместо това ползвам само сметана и маскарпоне. Винаги жъна успех с този десерт. Освен това заменям какаото с настърган на едро натурален шоколад.
28.02.2016 23:15
1
1
Покажи всички подкоментари
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Класическо или не,това е уникален десерт.Рецептата ти е страхотна.Как ми се дояде,лелееее
25.02.2016 22:48
1
Покажи всички подкоментари
Лилия Цачева/Lipodve
Лилия Цачева/Lipodve
Сайта не позволяваше заглавие "Тирамису" и затова пише класическо, защото се доближава до рецептата за такова.
Незнам колко и какво му се полага но е безобразно вкусно със все сметаната! ;)
Поздрави! (:
25.02.2016 22:28
Мартина Тракова
Мартина Тракова
В класическото тирамису няма сметана.И на 100 гр маскарпоне се полага 1 яйце.
09.02.2016 10:23
7