Кекс Везувий

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Кекс Везувий
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Време е за един кекс мечта, колкото пухкав, толкова и вкусен"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 - 5 бр.
  • прясно мляко - 155 мл с висока масленост
  • масло - 100 г меко
  • зехтин - 105 мл
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • брашно - 2 и 3/4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче на Dr. Oetker
  • ванилия - 2 бр.
  • есенция - няколко капки ромова
  • какао - 3 - 4 с.л. на прах
  • олио - за намазване на формичката
  • брашно - за формичката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намасляваме формичка с дълбочина от 10 см и диаметър от 22 см. Правим кръг върху хартия за печене, който да пасне на дъното на формата, изрязваме го и го поставяме там. След това набрашняваме стените на формата, а останалото брашно пресяваме добре заедно с бакпулвера.

След това трябва да се разбият в дълбок съд маслото, захарта и зехтинът. Към тя се слагат яйцата и се бие. Добавят се още млякото, ромовата есенция и ванилията, като биенето продължава.

На тънка струя се прибавя и брашното, като се бърка непрестанно. Когато се получи хомогенна смес, изсипваме малко от нея в друга купа и я оцветяваме с какаото.

След това започваме да изсипваме по малко двете смеси в центъра на формата за кекс, като ги редуваме. Когато кексовото тесто се изчерпи напълно, слагаме формата в загрята на 170 градуса фурна и печем около 75 минути или до суха клечка.

После обръщаме готовия кекс внимателно върху плоскост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: