Начин на приготвяне
Тази рецепта е разпространена в някои села от Средногорието.
Листната маса се измива хубаво и се почиства от жилавите части (при цвеклото и лапада – от средната жила на листото). Поставя се за 1-2 минути във вряща подсолена вода, отцежда се и се нарязва на ситно.
Лукът се запържва с малко олио. Добавят се нарязаните листа и всичко отново се запържва леко. Прибавя се натрошеното сирене.
Когато пуснатата от него вода поизври, се чукват яйцата и яденето се разбърква, докато яйцата вече нямат течен вид. Подправя се със ситно нарязан магданоз, малко джоджен и сол.
Със солта се внимава, защото сиренето е солено!
Ястието се поднася с кисело мляко. Може да се използват и замразени зеленчуци, които се размразяват направо във врящата вода.
Най-вкусно лучено се получава от листата на червеното цвекло.