Начин на приготвяне
Отстранете твърдите външни листа на артишока. Отрежете върха и оставете само крехката част, обелете и подрежете стъблата.
Пуснете почистения артишок в предварително подготвена купа със студена вода, в която сте пуснали лимона, предварително разрязан наполовина, а кората - настъргана.
Сипете зехтина в тиган на умерен огън.
Добавете чесъна и веднага щом започне да се пържи, прибавете мащерката и отцедения артишок и разбъркайте. Гответе 1 минута, добавете щипка сол и малко вода.
Покрийте с капак и задушете около 20 минути, докато артишокът стане крехък, като през това време при необходимост наливате още вода.
Междувременно сложете лимеца в тенджера, поръсете с щипка сол и залейте с 500 мл студена вода. Поставете съда на котлон на средна температура и когато водата заври, сложете капака, намалете котлона и оставете да ври на тих огън 25 минути.
Отцедете лимеца (ако е необходимо) и го разбъркайте с артишока и накълцания копър, добавете настърганата лимонова кора.
Прехвърлете в купа за сервиране и поръсете със зехтин и лимонов сок, подправете, добавете аспержите и спанака и разбъркайте. Отгоре натрошете сиренето и полейте зеленчуковата салата още малко зехтин.
Богатата салата с артишок и аспержи е готова.