Начин на приготвяне
Пресяваме брашното, ванилията и бакпулвера, какаото и добавяме захарта. В отделен съд разбиваме яйцата.
Към тях добавяме последователно олиото и прясното мляко. Течната смес добавяме към сухата (както при приготвянето на всички видове мъфини) и разбъркате колкото да се смесят продуктите.
За разлика от класическия кекс, не разбиваме продължително. Изсипваме сместа в силиконови формички като количеството трябва да заеме най-много 1/2 от обема на формичките.
Ако използваме метални форми, намажете с мазнина и поръсете с брашно преди да изсипете сместа. Във всяка формичка поставете по една чаена лъжичка от шоколада и допълнете с тесто до 2/3 от височината на отворите.
Печете мъфините около 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовността проверете с клечка за зъби или дървен шиш. Поръсете мъфините обилно с пудра захар.