Заешко печено в гювеч

NEVINEVI
Помощник Готвач
1621k5283
Заешко печено в гювеч
Снимка: NEVI
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Приготвили сме една неустоима рецепта - печено зайче в глинен гювеч по много стара българска рецепта"

Необходими Продукти

  • За гювеча
  • заек - 1.5 кг
  • гъби - 250 г
  • лук - 300 г
  • чесън - 2 глави
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • вода - 200 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • сминдух
  • мащерка
  • За пюрето
  • картофи - 1 кг
  • прясно мляко - 50 мл
  • краве масло - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • За соса
  • готварска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В гювеч сложете целия заек и нарязаните предварително лук, гъби и чесън.

Овкусете ястието с подправките и сложете олиото, бялото винце и водата. Разбъркайте добре.

Заекът се пече на 200 градуса до готовност (около 2 часа).

През почистете картофите и ги сварете. Пригответе картофеното пюре, като ги намачкате и овкусите с маслото, прясно мляко, солта и черния пипер.

След като заекът е изпечен, извадете вече изпечените зеленчуци от гювеча и соса образувал се при печенето. Сложете ги в тиган на умерен огън и сгъстете соса със сметаната.

Сервирайте ястието, като сложите пюре върху парче заек и накрая залеете със соса и поръсите с парченца пресен магданоз.

Заешкото печено в гювеч е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

никнай
никнай
Наистина е добро - браво.
За дивеч подхожда червено вино - танините в него правят месото по-крехко и малко наредано индийско орехче към пюрето ще му придаде още по-добър и нитересен вкус.
13.02.2016 23:20
4
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Това ястие направо е прекрасно
13.02.2016 11:11
1