Начин на приготвяне
Заешко със зеленчуци в глинен гювеч - ароматен, вкусен и толкова любим на цялото семейство.
Ползваме пресни домашни малки картофи или купени такива. Почистваме и нарязваме на по 4 парченца всяко.
Лука почистваме и режем на едро. Гюзума – пресен режем на ситно. Морковите ги белим и режем на кръгчета с къдраво ножче.
Режем си заешкото месо на порции. Отделяме си 4 бр. от тях. В моя случай зайчето беше 3 кг. И си отделих 4 порции от 1 кг. На дъното на глинения гювеч слагаме ½ олио.
На дъното картофите, лука и морковите, които предварително сме овкусили със сол, черен пипер, гюзум и суха чубрица.
Заешкото месо ръсим всяко парче от двете страни със сол, черен пипер и червен пипер. Нареждаме ги отгоре месото.
Ръсим с гюзум. Изливаме водата и доматеният сок – домашен, смелени домати от бутилка. Наливаме другата ½ олио. Слагаме капака. Пъхаме във фурната и печем заешкото с картофи на 250 градуса за 100 мин., после махаме капака и печем още 10 мин. Поднасяме гювеча със заешко.