Начин на приготвяне
Смесете маята и захарта с част от млякото и 2 с.л. брашно и оставете да шупне.
Пресейте брашното и го смесете хубаво със солта, разбийте яйцата с прясното мляко, оцета и олиото.
Направете кладенче в брашното и добавете яйчената смес и маята, започнете да месите тестото, като малко по малко вкарвате разтопеното масло в него.
Измесете меко и пухкаво тесто, оставете да втаса за час. Готовото тесто оформете по желание, оставете питата да втаса още 30 мин.
През това време замесете соленото тесто (смесва се брашното със солта и водата, става по-твърдо тесто от обичайното за питки) , намажете питата с разбит жълтък и оформете грозд с листа от соленото тесто.
Печете 45-50 мин. на 200 градуса. Готовата пита намажете с масло и завийте със суха кърпа.