Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за берекет

Погача за берекет

Погача за берекет
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
130 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 1.200 кг
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 50 г
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък - за намазване)
  • за украсата
  • брашно - 200 г
  • вода - 50 - 100 мл
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята и захарта с част от млякото и 2 с.л. брашно и оставете да шупне.

Пресейте брашното и го смесете хубаво със солта, разбийте яйцата с прясното мляко, оцета и олиото.

Направете кладенче в брашното и добавете яйчената смес и маята, започнете да месите тестото, като малко по малко вкарвате разтопеното масло в него.

Измесете меко и пухкаво тесто, оставете да втаса за час. Готовото тесто оформете по желание, оставете питата да втаса още 30 мин.

През това време замесете соленото тесто (смесва се брашното със солта и водата, става по-твърдо тесто от обичайното за питки) , намажете питата с разбит жълтък и оформете грозд с листа от соленото тесто.

Печете 45-50 мин. на 200 градуса. Готовата пита намажете с масло и завийте със суха кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: