Начин на приготвяне
1. Активирайте маята, като изсипете топлото прясно мляко в керамична купичка и добавите захарта с маята и около две супени лъжици брашно. Разбъркайте и покрийте с чиния, оставете на топло да се активира по-бързо.
2. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване, при него добавете 1 с.л. мляко и няколко капки олио (с тази смес ще намажете готовата погача). При яйцето с другия белтък добавете киселото мляко, разбъркайте и сипете олиото.
3. Пресейте брашното, сипете солта и направете кладенче. Изсипете млечната смес и активираната мая. Бъркайте с голяма лъжица, докато можете, след което започнете да месите с ръце. Замесете хубаво гладко еластично тесто, намажете с олио и оставете да втаса.
4. Оформянето става по следния начин: Разделете тестото на една голяма част и една по-малка, а може и на две еднакви, което не е грешка. От голямата разточете дебела кора и от нея изрежете формата на риба (шаран), перките, притиснете с острието на ножа. Изрязването става по-лесно с нож за пица.
Облите части стават перфектни и не се назъбват. От по-малката част тесто разточете също дебела кора и с обла формичка изрежете кръгчета, по-големи и по-малки (формички за сладки или капачка от сироп за кашлица). Започнете подреждането на люспите от опашката и ги застъпвайте - така придобиват истински ефект.
5. Готовата погача покрийте и оставете да втаса. Намажете я със разбития жълтък с малко мляко и олио, след което по желание декорирайте с тиквено семе и филирани бадеми.
6. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути. След изваждане от печката я сложете на скара да изстива и веднага я намажете със масло за аромат и блясък.
Никулденската погача Шаранче за берекет е готова.